Ölen İşçi İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir ?

İşçinin ölümü halinde yapılması gerekenler oldukça kafa karıştırıcı ve zor bir süreçtir. Özellikle sigortalı olarak çalışan işçilerin vefatları durumunda, işverenlerin yapması gereken sigorta bildirim, tazminat işlemleri gibi işlemler konusunda zorluk yaşayabilecekleri ve sıklıkla sorular sorabilecekleri bir süreçtir.

Bu yazıda, ölen işçi için yapılması gereken işlemlerle ilgili tüm bilgileri bulabilirsiniz. Öncelikle, vefat eden işçinin SGK’ya ölüm bildirimi yapılması gerekmektedir. Bu işlem en geç ölüm tarihini takip eden 10. gün yapılmalıdır ve işçinin sigorta çıkışı “10-ölüm nedeniyle işten çıkış” kodu ile verilmelidir.

İşçinin ölümü halinde kıdem tazminatını kanuni veraseleri alabilir. Ancak bu durumda kişinin vefat tarihinden önce son 1 yıl kesintisiz çalışmış olması gerekmektedir. Ayrıca, işçinin son brüt kazancı esas alınarak işyerindeki toplam çalışma süresi ile orantılı olarak hak edilen kıdem tazminatı hesaplanır.

Ölen işçi için vefat tazminatı hesaplaması yapılırken, hak sahiplerine kıdem tazminatının ödenmesi gerekmektedir. Hesaplama işçinin son brüt kazancı esas alınarak yapılır ve çalıştığı her bir yıl için brüt kazancı tutarında kıdem tazminatı ödenmesi gerekir.

İhbar tazminatı işçi ya da işverenin Kanunen belirlenen sürelere uymadan çıkış olması durumunda ödenmesi zorunlu olan bir tazminattır. Ancak ölüm istisna olduğu için ölüm halinde ihbar tazminatı geçerli değildir.

Ölen işçinin maaş alacakları varsa, kanuni hak sahiplerine ödenmesi gerekir. Bu ödemelerin verasetnameye göre yapılması daha sonra olabilecek karışıklıkların önüne geçmiş olacaktır.

Kullanılmayan yıllık izin süreleri ile ilgili ödemelerin yapılması da gerekmektedir. İşverenin vefatı halinde işçi çıkışı yapmak için çıkış kodu “18-İşin Sona Ermesi” olarak verilmelidir.

Eğer sigortalı iş kazası sonucu vefat ettiyse; SGK işten çıkış kodunun “11-İş Kazası Sonucu Ölüm” kodu ile verilmesi gerekiyor. Ayrıca iş kazası oluş tarihinden itibaren en geç 3 iş günü içerisinde iş kazası bildirimi de elektronik ortamda yapılmalıdır.

Sonuç olarak, işçinin ölümü halinde yapılması gereken işlemler oldukça önemlidir. İşverenlerin bu konuda detaylı bilgiye sahip olmaları ve işlemleri doğru bir şekilde yapmaları, hak sahiplerinin mağduriyet yaşamamasını sağlayacaktır.

Yorum yapın

tokat haber - tokatgazetesi
meritking madridbet kingroyal giriş kingroyal meritking giriş deneme bonusu veren siteler