Yetim Aylığı Başvurusu Nasıl Yapılır ?

Yetim Aylığı Başvurusu: Şartlar ve Süreç

Vefat eden anne ya da babadan dolayı gerekli şartları sağlayan çocuklara SGK yetim maaşı ödenmektedir. Aylığın bağlanabilmesi için hem ölüm aylığı şartlarının sağlanması hem de başvurunun yapılması zorunludur. Peki yetim aylığına nasıl başvurulur, yetim maaşı için nereye başvurulur ve yetim aylığı başvurusu ne zaman sonuçlanır gibi konular hakkında sıkça sorulan soruların cevaplarını sizler için derledik.

Yetim Aylığı Şartları Nelerdir?

SGK yetim aylığının bağlanabilmesi için; vefat eden kişinin vefat tarihi itibariyle emekli olması, emekli değilse SSK kapsamında her türlü borçlanma hariç en az 900 gün, bağkur ve emekli sandığı kapsamında en az 1800 gün olması gerekir. Yukarıdaki şartlar vefat eden anne/baba için aranan aylık bağlanma şartlarıdır. Yetim aylığı bağlanabilmesi için çocukta aranacak şartlar ise şunlardır; 18 yaşın altında olması, 18 yaşı tamamladıysa lisede öğrenim görmesi durumunda 20 yaşına kadar, üniversitede okuması halinde ise 25 yaşına kadar aylık bağlanabilmektedir. Malul olup iş gücü kaybı en az %60 ve üzerinde olan çocuklar da aylık alabilir. Çocuklara aylık bağlanabilmesi için bir üstte belirtilen şartlar ilk defa 01.10.2008 tarihinden sonra prim ödeyen kişiler için geçerlidir. İlk defa 01.10.2008 tarihinden önce prim ödeyen anne babanın vefatı durumunda, kız çocuklarına öğrenim şartı olmadan evlenene kadar aylık bağlanır. Emekli sandığı kapsamındakilerin erkek çocuklarına 25 yaşına kadar aylık bağlanır.

Anne/Babanın Maaşı Almak İçin Nereye Başvurulur?

SSK ya da bağkurlu iseniz bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne, emekli sandığı kapsamında ise Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü-Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı Mithatpaşa Cad. No:7 Sıhhıye Ankara adresine başvurmanız gerekiyor.

Yetim Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Başvuruyu elden ya da elektronik ortamdan e-devlet üzerinden yapabilirsiniz. E-devlet üzerinden yapmak için ise şu adımları izlemelisiniz:

1. T.C. numaranız ve e-devlet şifreniz ile başvuru uygulamasına giriş yapın.
2. Yeni başvuru butonuna tıklayıp ölüm aylığı menüsünden tahsis talep türünü seçin.
3. SSK ya da bağkur seçeneğinden birisini işaretleyin. (Sizden bağkur numarası ya da ssk sicil numarası istenecektir.)
4. Ekran talimatlarını izleyip başvuruyu tamamlayabilirsiniz.

Yetim Aylığı İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Eğer elden ya da posta ile başvuru yapacaksanız:
– SGK gelir aylık ödenek talep belgesi
– Kimlik fotokopisi
– Öğrenim durumu varsa güncel öğrenci belgesi

Malul çocuk olarak başvuru yapılacaksa, yukarıda belirtilen evraklara engelli raporunun aslı ya da aslı gibidir bir suretini eklemeniz gerekiyor. E-devletten başvuru yapacaksanız gerekli belgeleri ayrıca vermenize gerek yoktur.

Yetim Aylığı Başvuru Ne Kadar Sürede Bağlanır?

E-devletten ya da elden/posta ile SGK yetim aylığı başvurusu yaptıktan sonra ortalama aylık bağlanma süresi 1,5-2 ay olmaktadır.

Yetim Aylığı Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Sorgulama işlemini e-devletten kolayca yapabilirsiniz. E-devlet’te Sosyal Güvenlik Kurumu bölümünde;
– 4A Aylık Bilgisi menüsünden SSK yetim maaşı sorgulama
– 4B Aylık Bilgisi menüsünden Bağkur yetim maaşı sorgulama
– 4C Aylık Bilgisi menüsünden Emekli Sandığı yetim maaşı sorgulaması yapabilirsiniz.

T.C. Kimlik No İle Dul ve Yetim Aylığı Sorgulaması Nasıl Yapılır?

T.C. ile sorgulama yapılamamaktadır. E-devlet şifresi sahibi değilseniz, PTT’den şifre alarak e-devlette yukarıda belirtilen menüler aracılığı ile sorgulama gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca Alo-170 hattını arayarak ya da herhangi bir SGK’dan sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Yetim Aylığı Belgesi Nasıl Alınır?

E-devlet’ten yetim aylığı sorgulamasını yaptıktan sonra “Barkodlu Belge Oluştur” diyerek belgeyi oluşturabilir ve yazdırabilirsiniz.

Sonuç olarak, vefat eden anne ve babadan dolayı yetim aylığı alabilmeniz için belli şartlar sağlanması ve başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru sürecinde, elden, posta ya da e-devlet üzerinden başvuru yapabilir, belgeleri sorgulama menülerinde kolayca sorgulayabilirsiniz. Yukarıda belirtilen detaylara göz atarak gerekli işlemleri yapabilir ve yetim aylığı alabilirsiniz.

Yorum yapın

tokat haber - tokatgazetesi
meritking madridbet kingroyal giriş kingroyal meritking giriş deneme bonusu veren siteler