Hizmet Borçlanması Yapacaklar, Haziran Bitmeden Başvurun

Hizmet Borçlanması Yapmak İsteyenler İçin Önemli Bilgiler

Türkiye’de çalışma hayatının giderek zorlaşması nedeniyle birçok kişi emeklilik yaşına gelmeden önce işten ayrılmak zorunda kalabiliyor. Ancak bu durumda çalışanların sosyal güvenceleri de tehlikeye girebiliyor. İşte tam da bu noktada devreye hizmet borçlanması giriyor. Hizmet borçlanması, daha önce çalışılan bir iş yerinde geçen sürelere ait primlerin yatırılması ve emeklilik yaşı gelince bu sürelerin emeklilik hakkı olarak kullanılması anlamına geliyor.

Türkiye’nin mevzuatına göre hizmet borçlanması yapacak kişiler genellikle en düşük tutar, yani asgari ücret üzerinden borçlanmayı tercih ediyor. Bu durumda kişinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na hizmet borçlanması için başvurduğu tarihte geçerli olan brüt asgari ücret esas alınarak borç hesaplanıyor. Bu hesaplama sonucunda tahakkuk eden borç tutarı, ilgili kişiye iadeli taahhütlü posta yoluyla ödenmek üzere tebliğ ediliyor. PTT alındısının ilgiliye teslim edildiği tarih borcun tebliğ tarihi sayılıyor ve bu tarihten itibaren bir ay içinde, yurt dışı borçlanmasında ise üç ay içerisinde borçlanma tutarının ödenmesi gerekiyor. Bu süre içinde ödeme yapılmazsa başvuru geçersiz sayılıyor.

Yapılan borçlanmalar kısmen de olsa ödenebiliyor. Borcun kısmen ödenmesi halinde ise ödenen tutara isabet eden süre kadar hizmet borçlanması geçerli sayılıyor.

Öte yandan, şu an aylık brüt asgari ücret 10 bin 8 lira iken, 1 Temmuz 2023 tarihinden geçerli olmak üzere artış gösterecek. Dolayısıyla asgari ücrette meydana gelecek artış oranında asgari ücret üzerinden yapılacak borçlanmalarda borçlanma primi de aynı oranda artacak. Bu nedenle hizmet borçlanması yapmaya karar vermiş olanların acele etmelerinde fayda var.

Tabii ki bu durum asgari ücretten yüksek tutar üzerinden hizmet borçlanması yapacak olanlar için geçerli değil. Çünkü onların ödeyeceği primde herhangi bir değişiklik olmayacak.

Görüldüğü gibi, hizmet borçlanması yapmanın şartları oldukça net. Ancak bu işlem yapıldığı takdirde emeklilikte avantaj sağlamak mümkün. Bu nedenle hizmet borçlanması yapmaya karar vermiş olanların mevzuata uygun hareket etmeleri son derece önemli.

Yorum yapın

tokat haber - tokatgazetesi
meritking madridbet kingroyal giriş kingroyal meritking giriş deneme bonusu veren siteler