Trafik Cezası Yapılandırma E-devlet & Adım Adım

Trafik Cezalarının Yapılandırılması Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Trafik cezaları, her sürücü tarafından zaman zaman karşılaşılan bir durumdur. Cezalar, trafik ihlallerine karşılık gelir ve zamanında ödenmediği takdirde hem cezalar artar hem de yasal takip süreci başlar. Bu nedenle, trafik cezalarınızı ödemeniz gerektiğinde, borçlarınızı yapılandırmak için seçenekleriniz olduğunu bilmek önemlidir. Türkiye’de trafik cezalarının yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeler, 7440 sayılı yasayla yapılmıştır.

Trafik Cezalarının Yapılandırılması ve Yapılandırma Tarihleri

7440 sayılı yasa, trafik cezası borçlarının yapılandırılmasını ve ödeme kolaylıkları sağlar. Yasanın getirdiği düzenlemeler kapsamında, 31 Aralık 2022 tarihine kadar yani öncesinde uygulanan ve tebliğ edilen tüm trafik cezası borçlarınızı yapılandırabilirsiniz. 2000 TL altı borç varsa bu borçlar için başvuru şartı aranmadan doğrudan silinmektedir.

Trafik Cezalarındaki Faiz ve Tahsil Edilen Tutarlar

Yasa kapsamında, trafik cezası borçlarına uygulanan gecikme faizi tamamen silinmekte ve ceza tutarının %75’i tahsil edilmektedir. Örneğin, size fatura edilen 10.000 TL trafik cezası borcunun, faizle birlikte 30.000 TL olduğunu varsayalım. 7440 sayılı yasa kapsamında yapılandırma başvurusu yaptığınızda, borcun 20.000 TL tutarındaki faizi silinecektir. Ana parası olan 10.000 TL üzerinden de %75’i yani 7.500,00 TL’si tahsil edilecektir.

Taksitlendirme Seçenekleri

Taksitli olarak da 48 aya kadar taksitlendirebilirsiniz. Bu durumda ana para üzerinden yi-üfe oranı uygulanmaktadır. Peşin ödeme seçeneği seçerseniz, ana para üzerinden %75 ödeyerek borcun tamamını yapılandırma kapsamında ödeyebilirsiniz. Başvuru tarihleri 7440 sayılı yasa kapsamında 31 Mayıs 2023 tarihine kadar geçerlidir. Peşin ya da ilk taksit ödemelerinde son tarih 30 Haziran 2023 tarihidir.

Trafik Cezası Yapılandırma Başvurusu Nasıl Yapılır?

Trafik cezası yapılandırma başvuru işlemleri, elden ya da posta yoluyla başvuru formu doldurularak veya e-devlet şifresi ile İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yapılabilmektedir. E-devletten 7440 sayılı yasa kapsamında trafik cezası yapılandırma başvurusu için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

1. İnteraktif Vergi Dairesine e-devlet şifrenizle giriş yapın.
2. Ana sayfada bulunan “Uygulamaya git” butonuna tıklayın.
3. Yapılandırma işlemleri-7440 Sayılı Yapılandırma Kanunu Kapsamında Tecil İşlemleri-7440 başvuru formu adımlarını takip edin.
4. Açılan ekranda TABLO-1 bölümünde 7440 sayılı yasa kapsamında yeniden yapılandırabileceğiniz borçlarınızı görebilirsiniz.
5. Yapılandırmak istediğiniz borcun yanındaki kutucuğu seçin ve alt kısmı doldurun.
6. Alt tarafta yer alan “Açıklamaları okudum, kabul ediyorum” kutucuğunu işaretleyin “Tamam” butonuna tıklayarak başvurunuzu tamamlayın.

Başvurunuz tamamlandığında, elektronik ortamda bağlı olduğunuz Vergi Dairesi’ne gönderilir. Vergi Dairesi kontrolü ve onayından sonra 7440 yapılandırma ödeme planı oluşur. Başvuru onaylandıktan sonra, Yapılandırma İşlemleri-7440 Sayılı Yapılandırma Kanunu Kapsamında Tecil İşlemleri-7440 Başvurularım bölümünden ödeme planınızı görüntüleyebilirsiniz. E-devlet üzerinden trafik cezası yapılandırma başvurusu yapmak, borçlarınızı kolayca ödemenize yardımcı olacaktır.

Yorum yapın

tokat haber - tokatgazetesi
meritking madridbet kingroyal giriş kingroyal meritking giriş deneme bonusu veren siteler