Bu konuda detaylı bir açıklama yaparak, kıdem tazminatı konusunda en çok merak edilen konuları irdeleyeceğiz. 1475 sayılı Kanunun 14. maddesi gereği, yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı veya toptan ödeme almak amacıyla işten ayrılan çalışanların da kıdem tazminatı alma hakkı bulunmaktadır. Bu kapsamda, emekli olan bir işçi aynı işyerinde çalışmaya devam etse bile emeklilik başvurusu yapabilmesi için işten ayrılması zorunludur. Bu durumda da kıdem tazminatına hak kazanır.
Ancak, emeklilik sonrası aynı işyerinde çalışmaya devam eden işçi kıdem tazminatını almadan önce emeklilik öncesi çalışmasına ait kıdem tazminatını alabilir mi? Yargıtay son yıllarda verdiği kararlarla, emeklilik nedeniyle işten ayrılıp kıdem tazminatını almadan emeklilik sonrası aynı işyerinde çalışmaya devam eden işçinin, emeklilik öncesi çalışma dönemine ait kıdem tazminatını almaya hak kazandığına karar vermiştir. Bu nedenle, daha sonra herhangi bir nedenle işten çıktığında veya çıkarıldığında her hâlükârda emeklilik öncesi döneme ait kıdem tazminatını alabilir.
Eğer işçi emeklilik öncesi döneme ait kıdem tazminatını alarak çalışmaya devam etmiş, daha sonra kıdem tazminatı almayı hak edecek şekilde işten çıkmış veya çıkarılmışsa bu durumda da emeklilik sonrası çalışma dönemine ait kıdem tazminatını alabilir.
Yargıtay kararlarıyla ilgili olarak da belirtmek gerekir ki, bir işçi emeklilik öncesi çalışma dönemine ait kıdem tazminatını alarak çalışmaya devam ederse ve daha sonra emeklilik sonrası kıdem tazminatını almak üzere işten ayrılırsa, kıdem tazminatının son ücret üzerinden hesaplanması gerekmektedir. Bu hesaplama işçinin emeklilik tarihindeki ücrete göre yapılmalıdır. İşten ayrıldıktan sonra 5 yıllık zaman aşımı süresi başlayacaktır.
Yukarıdaki açıklamalarımız, en basit şekilde kıdem tazminatı alma şartlarını ifade etmektedir. İşçi haklarının korunması adına ülkemizde olduğu gibi diğer ülkelerde de kıdem tazminatı konusu oldukça önemlidir. Bu nedenle, işçilerin hakları konusunda dikkatli ve bilinçli olmaları gerekmektedir.