Yabancı Dil Tazminatı Hesaplama – Kimlere Verilir?

Yabancı Dil Tazminatı Hesaplama – Kimlere Verilir?

Yabancı dil tazminatı son zamanlarda merak edilen konuların başında gelmektedir. Yabancı dil tazminatını nasıl alacağımızı öğrenmek için birlikte inceleyelim. Kamuda çalışanlar, kabul gören sınavlardan birinden yeterli puan almaları halinde yabancı dil tazminatı alabiliyorlar. Ancak, bilgi kaynaklarının yetersiz ve geçmiş tarihli olmasından dolayı yabancı dil tazminatıyla ilgili bir bilgi kirliliği söz konusu. Bu bağlamda, yabancı dil tazminatı kimlere ödenir, nasıl alınır gibi soruların en güncel ve doğru yanıtlarını sizler için derledik.

Yabancı Dil Tazminatı Nedir?

375 sayılı KHK’nın 2. maddesine göre, bir veya birden fazla dil bilen, kurum tarafından kabul gören bir sertifika ile bu dile olan hakimiyetini tasdik eden kamu personeline ödenen ek ücrete yabancı dil tazminatı denir. Yabancı dil tazminatı personelin ilgili sınava girmesi ve yeterli puanı alması halinde birden fazla dil için ödenebilir.

Yabancı Dil Tazminatı Nasıl Alınır?

Yabancı dil tazminatı alabilmek için personelin öncelikle dil bilgisini tasdik eden bir sınava girmesi gereklidir. Yabancı dil tazminatı için en yaygın şekilde tercih edilen sınav, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından gerçekleştirilen Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS) olmakla birlikte, farklı sınavlardan alınan puanlar da çeşitli durumlarda kabul edilmektedir. YDS, e-YDS, ve YÖKDİL sınavı haricindeki sınavlar ise şöyledir: İngilizce dilinde CPE, CAE, TOEFL iBT, PTE; Almanca dilinde TestDaF, DSD II, TELC Deutsch ve Goethe Institut; Fransızca dilinde DELF & DALF; İtalyanca dilinde CELI; İspanyolca dilinde DELE; Rusça dilinde TORFL sınavları olarak belirlenmiştir.

Belirlenen bu sınavlardan ilgili puanı almayı başaran personel, aldığı puan derecesine göre hesaplanan katsayı oranında yabancı dil tazminatı almaya hak kazanır. Sonrasında personelin, sınav sonuç belgesiyle birlikte yabancı dil tazminatı dilekçesini ilgili amirine teslim etmesi gerekir. Dilekçenin işleme konulmasının ardından personelin maaşı bir sonraki aydan itibaren yabancı dil tazminatı dahil olarak yatar.

Yabancı Dil Tazminatı Kimlere Ödenir?

Devlet memurları, hakim ve savcılar, öğretmenler, mütercim tercümanlar, Türk Silahlı Kuvvetleri personelleri, yüksek öğretim personelleri yabancı dil tazminatı alabilir. Bunların dışında kalan özel sektör personellerinin alacağı yabancı dil tazminatı, çalıştıkları şirketin yönetmeliğine göre belirlenir.

Yabancı Dil Tazminatı Ne Kadar?

Yabancı dil tazminatı, mevcut memur maaş katsayısı ve personelin sınavdan aldığı puana göre yerleştiği seviye doğrultusunda farklılık gösterir. Personeller sınavdan aldıkları puana göre farklı bir gösterge alırlar. Yabancı dil tazminatı hesaplama işlemi, bu göstergenin aylık maaş katsayısıyla çarpımıyla yapılır. Formül olarak vermek gerekirse; Yabancı dil tazminatı = gösterge X memur maaş katsayısı şeklinde özetlenebilir.

Yabancı Dil Tazminatı Göstergeleri Nedir?

Yabancı dil tazminatının hesaplanabilmesi için adayın sınavdan aldığı puana bakılır. Personel, aldığı puana göre bir seviyeye yerleştirilir ve alacağı tazminat bu sevi

Yorum yapın

tokat haber - tokatgazetesi
meritking madridbet kingroyal giriş kingroyal meritking giriş deneme bonusu veren siteler