SGK Asgari İşçilik Oranları Listeleri ve Açıklamalar

Asgari İşçilik Oranlarına Dair Bilmeniz Gerekenler

Sosyal Güvenlik Kurumu, işin yürütümü için bildirilmesi gereken asgari işçilik miktarının belirlenmesi konusunda belirli dönemlerde asgari işçilik oranları listelerini yayınlamaktadır. Bu listelerin güncel haline 22 Mart 2023 tarihinde yayımlanan versiyondan ulaşabilirsiniz. Ayrıca, eski listelere de pratik bir şekilde erişim sağlayabilirsiniz.

Güncel listelerin yanı sıra, asgari işçilik oranlarının yürürlükte olduğu tarihler de belirlenmiştir. Bu tarihler arasında işlerin yapıldığı dönemlere bakarak hangi listedeki asgari işçilik oranlarının esas alındığı belirlenir. Birden fazla liste yürürlükte kalmışsa, en düşük işçilik oranlı olan liste esas alınır. İşçilik oranları aynı ise en son liste kullanılır. Tek bir listede işe ait işçilik oranı yer alıyorsa, o liste esas alınır.

Bir işle ilgili olarak, belirlenen çeşitli iş kollarına ait asgari işçilik oranlarının gösterildiği tebliğlere göre hesaplanan prim borcu tahsil edilmiş veya kesinleşmişse, o işle ilgili olarak yeterli işçilik bildirildiği kabul edilir. Bu nedenle yeni bir ön değerlendirme veya araştırma işlemi yapılmaz.

Eğer bir işe ait asgari işçilik oranı listede yer almıyorsa, müfettiş, SMMM veya YMM, Asgari İşçilik Tespit Komisyonundan bilgi isteyebilir. Asgari işçilik oranları, müfettiş veya SMMM, YMM tarafından yapılan incelemelerde esas alınır. Ayrıca, o işle ilgili olarak işyeri dosyası açılmış ve işçilik bildirilmişse listelerdeki oranların % 25 eksiği (yani % 75’i) esas alınır. Eğer işyeri dosyası açılmamış veya hiç işçilik bildirilmemişse, müdürlüklerde yapılan hesaplamalarda da listelerde yer alan işçilik oranları kullanılır.

Sosyal Güvenlik Kurumu asgari işçilik oranları listeleri ve işleyişi konusunda detaylı bilgileri resmi web sitesinde paylaşmaktadır. Bu nedenle, işverenlerin bu bilgilere hakim olmaları önemlidir.

Yorum yapın

tokat haber - tokatgazetesi
meritking madridbet kingroyal giriş kingroyal meritking giriş deneme bonusu veren siteler