GSS Primleri Ne Kadar? Güncel GSS Primleri

GSS Primleri Hakkında Güncel Bilgiler

Son yapılan değişikliklerle birlikte, ülkemizde milyonlarca vatandaşın ilgilendiği Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim hakkında güncel verileri sizlerle paylaşıyoruz. GSS, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında düzenlenmiştir ve gerçekleştirilecek olan tescil işlemleri, hak ve yükümlülükler ile genel sağlık sigortası kapsamına girmeyen kişilere yönelik tüm düzenlemeler Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından gerçekleştirilir.

Genel Sağlık Sigortası Nedir?

Genel sağlık sigortası, sigortası olmayan vatandaşlar için devlet tarafından sunulan bir sağlık güvencesidir. 5510 sayılı kanuna göre; genel sağlık sigortası üzerinden sağlanacak olan sağlık hizmetlerinden ve diğer tüm haklardan yararlanmak, genel sağlık sigortalıları ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için bir haktır. Yine aynı kanuna göre tüm bu hizmet ve hakların finansmanını sağlamak, SGK için temel bir yükümlülüktür.

GSS Kimleri Kapsar?

5510 sayılı kanuna göre genel sağlık sigortası kapsamına alınan kişiler şu şekilde belirlenmiştir:

Herhangi bir sosyal güvenceye sahip olmayanlar,
SSK ve Emekli Sandığı’na prim ödemesi yapmayanlar,
Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan yabancılar,
SGK’dan aylık ya da gelir alan kişiler,
Stajyer avukatlar,
İşsizlik ödeneği alanlar.

Gelir Testi Yaptırmanın Önemi

GSS hizmetlerinden yararlanmak isteyen vatandaşların ödeyecekleri prim tutarı sabitlenmiştir ve 2023 yılı için GSS aylık prim tutarı 300,24 TL olarak belirlenmiştir. Ancak bu tutarı ödeyecek gücü olmayan kişiler için gelir testi uygulaması yapılmaya devam etmektedir. Bu durumda olan vatandaşlar GSS hizmetleri için gelir testi yaptırarak 300,24 TL tutarındaki primi ödeyemeyeceklerini ispatlayabilirler. Akabinde bu konumda olan kişiler yeşil kartlı olacaklarından dolayı ücretsiz olarak sağlık hizmetlerinden yararlanabilme imkanını elde edebilirler.

GSS Primleri Nasıl Belirlenir?

GSS primleri hanenin toplam geliri üzerinden belirlenir ve hanede yaşayan kişi sayısına bölünerek kişi başına düşen gelir miktarı belirlenir. Hane halkında kişi başına düşen gelir toplamı asgari ücretin üçte birinden az olanlar GSS prim borçları devlet tarafından ödenirken, diğer vatandaşlar ve 60 g-1 statüsünde tanımlananlar için genel sağlık sigortası primi, brüt asgari ücretin yüzde 3’ü seviyesindedir.

GSS Başvurusu Nasıl Yapılır?

Genel sağlık sigortası başvuru işlemleri için kanunla yetkilendirilmiş olan kurum, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’dır ve başvurularınızı ikamet adresinizin bulunduğu kaymakamlıkta yer alan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na şahsen yapmanız gerekmektedir. Başvuru esnasında ibraz edilecek olan belgeler arasında ise GSS başvuru formu, kimlik belgesi ve fotokopisi yer almaktadır.

GSS primleri hakkında güncel bilgileri derlediğimiz bu içerikte, vatandaşların sağlık hizmetlerinden en iyi şekilde faydalanmaları için önemli detayları paylaştık. GSS hakkında daha detaylı bilgi almak için ALO 170 üzerinden detaylı bilgi alabilirsiniz.

Yorum yapın

tokat haber - tokatgazetesi
meritking madridbet kingroyal giriş kingroyal meritking giriş deneme bonusu veren siteler