Muhtaçlık Sınırı Ne Kadar? Nasıl Hesaplanır?

Muhtaçlık Sınırı Nedir?

Vatandaşların gıda, erzak, barınma, giyim, eğitim ve sağlık vb. ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri noktasında sahip olmaları gereken minimum kazanca muhtaçlık sınırı isimi veriliyor. Yani muhtaçlık sınırının altında aylık kazancı olan kişiler; muhtaç ve yoksul olarak kabul ediliyorlar. Bu kişiler; en asgari ihtiyaçlarını dahi karşılamakta zorlandıkları için kamu kurum ve kuruluşlarına ayni ve nakdi yardım alabilmek için başvurabiliyorlar.

2022 Muhtaçlık Sınırı Ne Kadar Oldu?

Eskiden muhtaçlık sınırı hesaplanırken güncel asgari ücretten önce AGİ yani asgari geçim indirimi çıkarılıyordu. Ancak asgari geçim indiriminin kaldırılmasıyla birlikte günümüzde muhtaçlık sınırı; güncel asgari ücretin 1/3’üne tekabül ediyor. 2022 yılında yapılan zamla birlikte net asgari ücret; 5.5500.35 TL oldu. Yani muhtaçlık sınırı da artışla birlikte 1833,45 TL oldu.

Muhtaçlık Sınırı Nasıl Hesaplanır?

Muhtaçlık sınırı; asgari ücrette görülen artışa bağlı olarak, her yıl yeniden düzenleniyor. Muhtaçlık sınırı; güncel net asgari ücretin 1/3’üne denk geliyor. Hane kişi başı güncel ortalama net kazancı, asgari ücretin 1/3’ü ve altında olanlar; muhtaç olarak değerlendiriliyor.

Muhtaçlık Sınırı Neye Göre Belirlenir?

Muhtaçlık sınırı; her yıl asgari ücrete göre belirleniyor. Net asgari ücretin 1/3’ü, muhtaçlık sınırı olarak kabul ediliyor.

Muhtaç Vatandaşlara Yardım Eden Kurum ve Kuruluşlar

Muhtaçlık sınırının altında yaşayan yoksul vatandaşlarımızın sosyal yardım alabilmek için başvurabilecekleri en önemli kurum, kuruluş ve kişileri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

Yorum yapın

tokat haber - tokatgazetesi
meritking madridbet kingroyal giriş kingroyal meritking giriş deneme bonusu veren siteler