İkramiye ve Emekli Zamları Dul – Yetim Aylıklarına Nasıl Yansıyacak ?

En Düşük Emekli Aylığı ve Dul-Yetim Aylıkları Ne Kadar Arttı?

Türkiye’de yaşlılık aylığı alanların en düşük aylık tutarı, 5.500 liradan 7.500 liraya yükseldi. Bu artış, çalışma hayatı boyunca sigortalı olanların emekli maaşları için geçerli. Ancak ölüm aylığı (dul-yetim) alanlar da bu artıştan yararlanacaklar. Fakat, bu durumda artış oranı, hisselerine göre değişkenlik gösteriyor.

Örneğin, yüzde 50 üzerinden dul aylığı alan kişilerin en düşük aylığı, 3 bin 750 liraya yükseliyor. Yüzde 75 üzerinden dul aylığı alanlar ise en düşük aylık tutarını 5 bin 625 liraya çıkarıyorlar. Yetim aylığı alanlar için ise yüzde 25 üzerinden ödenen en düşük aylık tutarı, bin 875 liradan başlayarak yüzde 50’ye kadar yükselebiliyor.

Dul ve yetim aylığı alan kişiler, bayram ikramiyesi olarak da ek ödemeler alabiliyorlar. Bu yılki bayram ikramiyesi tutarı 2 bin lira oldu. Yüzde 50 üzerinden dul aylığı alanlar bin lira, yüzde 75 üzerinden dul aylığı alanlar bin 500 lira, yüzde 25 üzerinden yetim aylığı alanlar 500 lira, ve yüzde 50 üzerinden yetim aylığı alanlar bin lira bayram ikramiyesi alabilecekler.

Dul ve yetim aylıklarının yüzde 25 fazla ödendiği bazı özel durumlar da mevcut. Bunlar şu başlıklar altında sıralanabilir: askerlik hizmeti sırasında ölenlerin aileleri, terörist saldırılarda şehit olan polis ve asker aileleri, iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle ölen işçilerin aileleri, engelli olanların aileleri ve ev hanımlarının kocaları öldüğünde aldıkları aylıklar.

Yorum yapın

tokat haber - tokatgazetesi
meritking madridbet kingroyal giriş kingroyal meritking giriş deneme bonusu veren siteler