Gebelik Yardımı Parası Başvurusu Nasıl Yapılır? Kimler Başvurabilir? E-Devlet Başvuru

Gebelik Parası Nedir ve Nasıl Alınır?

Gebelik parası, Sağlık Bakanlığı tarafından gebelik sürecindeki bayanlara verilen maddi yardımdır. Bu yardım, gebeliğin başından doğuma kadar ve lohusa dönemi bitimine kadar düzenli doktor kontrollerine gidilmesi takdirde verilmektedir.

Gebelik parası diğer adıyla şartlı gebelik yardımı olarak da bilinir. Bu yardım, gebe olan kişilerin düzenli olarak doktor kontrollerine gitmesini sağlamak amacıyla yapılmaktadır. Şartlı gebelik yardımı için belirli şartlar belirlenmiştir ve Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen düzenli doktor kontrollerine uyan gebeler yardım alabilirler.

Gebelik parası, aylık olarak yatırılmaktadır ve 9 ay boyunca gebelik ve doğum sürecindeki bayanlara ödeme yapılmaktadır. Gebelik parası 35 TL olarak belirlenmiştir. Ancak, hastanede doğum yapılması şartıyla bir kereye mahsus olmak üzere 75 TL gebelik parası verilebilmektedir.

Gebelik ve doğum sürecinin 9 aydan kısa olması ya da düşük yapılması durumunda ise ödemeler doğum yapılan ya da düşük olan güne kadar verilmektedir. Ayrıca, lohusa dönemine ait 2 aylık süreçte de aylık 35 TL maddi yardım yapılmaktadır.

Gebelik Parası Almak İçin Gerekli Şartlar

  • Gebe kadının yaşadığı hanede hiç kimsenin sosyal güvencesi olmamalıdır.
  • Gebelik yaşayan kadının Vakıf Mütevelli Heyeti kararı ile ihtiyaç sahibi olduğu belirlenmelidir.
  • Belirlenen 4 dönem içerisinde 9 defa sağlık kontrollerine gidilmesi ve kontrollerin aksatılmaması gerekmektedir.
  • Gebelik yaşayan kadın 18 yaşından küçükse resmi nikahlı olması gerekmektedir.

Gebelik Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Gebelik parası almak isteyen kişiler, başvurularını yaşadıkları yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na yapabilirler. Başvuru esnasında, gebeliği kanıtlayan bir belge ve nüfus cüzdanı ya da kimlik bilgilerinin yer aldığı ehliyet veya pasaport istenebilir.

Başvuru için herhangi bir sınırlama konulmamıştır ve gebeliğin herhangi bir döneminde başvuru yapılabilmektedir. Eğer daha önce şartlı gebelik yardımı almış birisi yeni gebelik sırasında tekrar başvuru yapacaksa, ödemelerin alındığı sırada düşük yapmış olsa bile tekrar başvuru yapması gerekmektedir.

Gebelik Parası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Gebelik parası sorgulama işlemi için öncelikle başvuru yapılması gerekmektedir. Başvurular, bulunduğunuz il ya da ilçenin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na yapılır. Başvurunuz onaylandıktan sonra internet üzerinden E-Devlet uygulaması sistemine girerek başvuru sürecini takip edebilirsiniz. Ayrıca, Sosyal Yardım hattı olan ALO 144 telefon hattı ile de işlem yapabilirsiniz.

Gebelik Parası Nerelerden ve Kimler Tarafından Alınır?

Gebelik parası, ödemesi anne adı ve soyadı üzerine PTT şubelerine yatırılmaktadır. Sadece anne adı ve soyadı ile verilen gebelik parasını, anne harici hiçbir kimse çekemez.

Gebelik parasını alabilecek kişiler, Vakıf Mütevelli Heyeti tarafından ihtiyaç sahibi olarak belirlenen bütün gebelerdir. Başvurusu onaylanan kişilere PTT yardımı ile ödeme yapılır.

Gebelik parası dışında belediye yardımları konusunda da detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Yorum yapın

tokat haber - tokatgazetesi
meritking madridbet kingroyal giriş kingroyal meritking giriş deneme bonusu veren siteler