Emeklilik Başvurusu Yapıldıktan Sonra Bağ-Kur Sigortalılığı İşletilmez

4/a (SSK) sigortalısı olan kişiler emeklilik için SGK’ya başvuru yapabilmek için öncelikle işyerinden sigorta çıkışı yaptırmaları gerekmektedir. Bu durum, “Emeklilik Başvurusu İçin İşten Ayrılmak / Sigorta Çıkışı Vermek Gerekir mi?” başlıklı yazımızda detaylı olarak açıklanmıştır.

Ancak 4/a (SSK) sigortalısı olan kişilerin aynı zamanda 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı sayılmaları gerektirecek bir çalışmaları, faaliyetleri varsa (örneğin; vergi mükellefi veya şirket ortağı ise) durumları biraz farklıdır. Bu durumda, kişinin 4/a (SSK) sigortalılığından çıkışı verildiği günün ardından bir sonraki gün otomatik olarak 4/b (Bağ-Kur) sigortalılığı devreye girer.

Peki, bu durumda emeklilik işlemleri yapılana kadar kişi Bağ-Kur prim borcu mu işletecek? Bu sorunun cevabı 2013/11 sayılı SGK Genelgesinde açıklığa kavuşturulmuştur. Genelge hükmüne göre, hem 4/a (SSK) kapsamında hem de 4/b (Bağ-Kur) kapsamında çalışması olan kişilerin emeklilik başvurusu yapması halinde, emekliliğe hak kazanmışsa, herhangi bir prim borcu işlemeyecektir.

Özellikle şirket ortaklığı veya vergi mükellefiyeti gibi nedenlerle aynı anda hem 4/a (SSK) hem de 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı olan kişilerin emeklilik sürecindeki hakları ve prim borç durumu, yukarıda yer alan Genelge’de detaylı olarak belirtilmiştir. Bu doğrultuda, kişilerin başvuru süreçlerinde bu bilgileri göze almaları gerekmektedir.

Yorum yapın

tokat haber - tokatgazetesi
meritking madridbet kingroyal giriş kingroyal meritking giriş deneme bonusu veren siteler