Doğum Yapan SGK’lı Çalışan Kadın 6 Yıl Erken Emekli Oluyor! İşte Detaylar…

SGK’lı kadınların erken emeklilik avantajı hakkında son zamanlarda çok konuşuluyor. Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumu, çocuk sahibi olan kadınlara doğum borçlanması ile erken emeklilik fırsatı sunuyor. Bu hak sayesinde kadınlar, her çocuk için ortalama 2 yıl daha erken emekli olabiliyor. Özellikle 1999 yılından önce SGK’ya giriş yapmış olanlar, 52 yaşında emekli olma şansına sahip.

Doğum borçlanması, doğum sebebiyle iş hayatına ara veren ve o süreçte sigorta primleri ödenmeyen kadınların geriye dönük ödeme yapmasını sağlayan bir haktır. Bu sayede doğum yaptığı süre sonrasında çalışamadığı için SGK’sı ödenmeyen annelere geçen zamanı telafi etme olanağı sunulmuş olur. 2008 yılında yürürlüğe giren yönetmelik içerisinde tanımlanan doğum borçlanması, sonraki yıllarda çıkan torba yasa ile değiştirildi. Son durumda doğum borçlanması ile erken emeklilik fırsatından yararlanabilecek annelerin sağlaması gereken şartlar şu şekildedir:

– Kişinin sigortalıyken doğum yapmış olması gerekir.
– Doğumdan sonra sigortası başlatılan kadınlar bu fırsattan yararlanamaz.
– Doğum yaptıktan sonraki 2 yıl boyunca çalışılmamış ve herhangi bir şekilde sigorta primi ödemesi yapılmamış olması gerekir.
– Eğer bu sürede çalışılan bir dönem olduysa, o dönem borçlanma kapsamına alınmaz. Yalnızca çalışılmayan süre dahil edilir.
– Doğum sonrasında çocuğun sağ ve yaşıyor olması gerekir. Eğer çocuk doğumu takip eden 2 yıl içerisinde vefat ederse, yalnızca bebeğin hayatta kaldığı günler için borçlanma talebinde bulunulabilir.
– Doğum borçlanması kapsamına alınan doğum sayısı 3’tür.
– Doğum borçlanması primi o yılki asgari ücrete göre belirlenir. 2023 yılı için günlük en düşük 333,60 TL, en yüksek ise 2.502 TL’dir.

Doğum borçlanması ile her çocuk için 2 yıl erken emeklilik şansı yakalanabilir. En fazla 3 doğum için kullanılabilen bu avantajla toplamda 6 yıl erken emekli olunabilir. Ancak çoklu doğumlar tek doğum sayılır, yani ikiz bebek sahibi olduğunuzda 2 çocuğunuz olmasına rağmen tek doğum üzerinden borçlanabilirsiniz. Doğum borçlanması başvurusu için e-Devlet sistemi kullanılabilir.

Doğum borçlanması, doğum sonrasında işine devam edemeyen ve bu süreçte SGK ödemeleri eksik kalan kadınlara ilgili dönemin ödemesini tamamlama şansı tanıyan bir uygulamadır. Şartları sağlayan anneler, erken emeklilik şansına sahip olabilirler. Siz de e-Devlet sistemi üzerinden kolayca başvuru yapabilirsiniz.

Yorum yapın

tokat haber - tokatgazetesi
meritking madridbet kingroyal giriş kingroyal meritking giriş deneme bonusu veren siteler