Belirli Süreli İş Sözleşmesi Kıdem Tazminatı

Belirli Süreli İş Sözleşmesi Kıdem Tazminatı

Belirli süreli iş sözleşmeleri, belirli bir süre sonunda işin sona erdiği iş sözleşmeleridir. Türkiye’de, belirli süreli iş sözleşmelerinde süre en az 1 gündür ve bitiş süresi için herhangi bir süre belirtilmemiştir. Çalışanların ve işverenlerin kafasını karıştıran en önemli konulardan biri belirli süreli iş sözleşmelerinin sona ermesinde kıdem tazminatı hakkının olup olmadığıdır.

Belirli Süreli İş Sözleşmesi Sonunda Kıdem Tazminatı Ödenir Mi?

Belirli süreli iş sözleşmelerinde işin bitim tarihi belli olduğundan ve fesih herhangi bir tarafça gerçekleşmediğinden kıdem tazminatı ödenmez. Dolayısıyla, belirli süreli iş sözleşmeleri sona erdiğinde işçinin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı gibi hakları yoktur.

Ancak, burada bir istisna vardır. İşveren, işin bitim tarihinden önce iş sözleşmesini gerekçesiz olarak feshederse ve işçinin en az bir yıldır çalışması varsa, işveren tarafından işçiye tazminat ödenmesi gerekmektedir. İşverenin işçiye ödemesi gereken tazminat, son 30 günlük brüt kazanca göre hesaplanmaktadır. Bu bakımdan, işçinin kıdem tazminatı hakkı oluşması ancak işveren tarafından belirli bir süre önce iş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda mümkündür.

Belirli Süreli İş Sözleşmesi En Fazla Kaç Ay Olur?

Türkiye İş Kanunu’na göre, belirli süreli iş sözleşmelerinde azami bir süre belirlenmemiştir. İşçi ve işveren aralarında sözleşme ile nasıl anlaşırlarsa, süre o şekilde belirlenebilmektedir.

Belirli Süreli İş Sözleşmesinde Kıdem Tazminatı Hesaplama

Belirli süreli iş sözleşmelerinde işin sona ermesi durumunda kıdem tazminatı ödemesi yapılmamaktadır. Ancak yukarıda da belirtildiği gibi, işveren işin bitim tarihinden önce iş sözleşmesini herhangi bir gerekçe olmadan feshederse ve işçi en az bir yıldır çalışıyorsa, işçinin kıdem tazminatı ve ihbar süreleri ile ihbar tazminatı hakkından bahsedilebilecektir. Kıdem tazminatı hesaplama işlemini kendiniz yapmak isterseniz, internet sayfamızda yer alan hesaplama aracını kullanabilirsiniz.

Belirli Süreli İş Sözleşmesi İhbar Süresi

Belirli süreli iş sözleşmeleri ihbar tazminatı doğuran sözleşmelerden birisi değildir. İşin bitim tarihinde iş sözleşmesi otomatik olarak feshedildiğinden ihbar süreleri uygulaması ve dolayısıyla ihbar tazminatı hakkı da söz konusu değildir.

Özel Eğitim Kurumları Belirli Süreli İş Sözleşmesi Kıdem Tazminatı

Özel okullar, okul öncesi eğitim kurumları ve özel sektöre bağlı tüm eğitim kurumları, işin bitiminde tazminat ödememek için belirli süreli iş sözleşmesi imzalarlar. İmzalanan belirli süreli iş sözleşmeleri gereği işin bitiminde işçinin kıdem tazminatı hakkı olmamaktadır.

Belirli Süreli İş Sözleşmesinin Belirsiz Süreliye Dönüşmesi

Belirli süreli iş sözleşmelerinde işin sona erdiği tarihte iş sona ermiş sayılır. Ancak, işin örtülü olarak devam etmesi devam ediyorsa, artık belirli süreli iş sözleşmesi kapsamında değil belirsiz süreli iş sözleşmesi kapsamında değerlendirilir. Bu durumda, iş sözleşmesi belirsiz süreli iş sözleşmesine dönüşmüş olur.

Yorum yapın

tokat haber - tokatgazetesi
meritking madridbet kingroyal giriş kingroyal meritking giriş deneme bonusu veren siteler