Araç Hurdaya Nasıl Çıkartılır? Hurda Belgesi Nasıl Alınır?

Türkiye’de Araç Hurdaya Nasıl Çıkarılır? Hurda Belgesi Nasıl Alınır? Araç sahipleri için aracın hurdaya çıkarılması konusu oldukça önemlidir. Bu yazımızda, araç hurda belgesi nasıl alınır, hangi araçlar hurdaya çıkartılabilir ve hurdaya çıkarma masrafı ne kadar gibi soruların cevaplarını bulabileceksiniz.

Hurda, artık kullanılamayacak kadar kötü durumda olan nesneler için kullanılan bir terimdir. Araçlar için hurda terimi, aracın işlevsiz hale geldiğini ifade etmek için kullanılır. Araç sahipleri çeşitli sebeplerden dolayı araçlarını hurdaya çıkartmak isteyebilirler.

Geçtiğimiz yıllarda yapılan yasal düzenlemelerle birlikte, araçlarını hurdaya ayırmak isteyenlere çeşitli kolaylıklar getirildi. Araç hurdaya çıkarma işlemleri birçok prosedürü içerdiği için araç sahipleri nasıl hareket edeceklerini ve ne yapacaklarını anlamakta zorluk çekebilirler. Bu yazıda hurda sayılan araçlar hangileridir, hurda belgesi nasıl alınır ve hurdaya çıkarma işlemleri araç sahiplerine ne kadara mal olur gibi merak edilen konuları ele aldık.

Ehliyet Harçları Ne Kadar? Ücretler Nereye Yatırılır? (Adım Adım)

Hangi Araçlar Hurdaya Çıkarılabilir?

Hurda Teşvik Yasası’na göre, hurda belgesi alabilecek araçlar en az 16 yaşında olmalıdır. Hurdaya çıkarılabilecek araç türleri şunlardır:

  • Minibüs, midibüs ve otobüs
  • Yarı römork ve çekiciler
  • Binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı
  • Eşya taşımaya mahsus van, panelvan, kamyonet ve kamyon

Araç sahipleri, yukarıda belirtilen araçlardan birine sahip ise hurda çıkarma işlemi sonucunda alacakları belge ile çeşitli vergi indirimlerinden yararlanabilirler. Örneğin, bir kamyonunu hurdaya ayıran bir kişi, yeni bir kamyon alırken Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indiriminden faydalanabilir. Ayrıca, çalınma, yanma veya kaybolma gibi sebeplerle araç sahibinin elinde olmayan araçlar için de belirli şartlar sağlandığında hurda belgesi alınabilir. Aracın sahibi olmadığı durumlarda, aranan şartlar şunlardır:

  • Araçın belirli bir tarihten itibaren kayıp veya çalıntı olması
  • Taşıtın sahibinin elinde olmadığını gösteren belgenin alınması
  • Taşıtın mevcut Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borcunun ödendiğini gösteren belgenin alınması

Bununla birlikte, motosikletler hurda araç kapsamına alınmamaktadır ve dolayısıyla hurdaya çıkartılamamaktadır.

Araç Hurda Belgesi Nasıl Alınır?

Araç sahipleri, hurda belgesi almak için araçlarını hurdaya çıkarma işlemleri için gerekli belgeleri hazırlayıp herhangi bir Trafik Tescil Müdürlüğü’ne başvurabilirler. Ancak, aracınızı ihraç etmeyi tercih ederseniz, hurda belgesini Gümrük İdarelerinden almanız gere

Yorum yapın

tokat haber - tokatgazetesi
meritking madridbet kingroyal giriş kingroyal meritking giriş deneme bonusu veren siteler