Yabancılar İçin Genel Sağlık Sigortası & 2023 Güncel

Bu içeriğimizde Türkiye’de yaşayan yabancılar için Genel Sağlık Sigortası’nın nasıl işlediği hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’de genel sağlık sigortası hizmetlerinden yararlanabilmesi için, oturma izni almaları, yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında sigorta kapsamında olmamaları ve ya sosyal güvencelerinin bulunmaması, Türkiye’de oturma izninden sonra 1 yıllık sürenin tamamlanmış olması gerekmektedir.

Yabancı uyruklu vatandaşlar ile öğrenciler hakkında genel sağlık sigortası hükümleri, zorunlu olarak uygulanmamaktadır. Şartları sağlayan kişiler Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak istekleri halinde genel sağlık sigortası kapsamına geçebilirler. Türkiye’de oturma izni almış yabancı uyruklu kişiler, Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak genel sağlık sigortası açtırabilirler. Böylece kişi hem kendisi hem de varsa şartları sağlayan eşi ve çocukları için Türkiye’de sağlık hizmetlerinden yararlanabilir.

Yabancı uyruklu öğrenciler üniversiteye kayıt tarihinden itibaren en geç 3 ay içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurmaları halinde genel sağlık sigortası kapsamına alınırlar. Üniversiteye kayıt tarihinden itibaren 3 ay içinde öğrenci belgesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak genel sağlık sigortasını açtırabilirler. Yabancı uyruklu öğrencilerin genel sağlık sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için öğrenci belgesi ile SGK’ya başvuru yapmaları gerekmektedir.

Genel sağlık sigortası hem devlet hastanelerinde hem de özel hastanelerde geçerlidir. Şartları sağlayan ve genel sağlık sigortası kapsamına alınan, 30 günü tamamlayan sigortalılar genel sağlık sigortası kapsamında sağlık hizmeti alabilirler.

Türkiye’de 1 yıllık ikamet süresini tamamlayan ve oturma izni olan yabancılar genel sağlık sigortası yaptırabilirler. SGK yabancı uyruklu sigorta fiyatları yabancı uyruklular ve mavi kartlılar için brüt asgari ücretin %24’ü, öğrenciler için ise %4’ü üzerinden ödenmektedir. Aylık Genel Sağlık Sigortası prim tutarı 2023 için yabancı uyruklu vatandaşlar için 2.401,00 TL olarak ödenecektir.

Yorum yapın

tokat haber - tokatgazetesi
meritking madridbet kingroyal giriş kingroyal meritking giriş deneme bonusu veren siteler