Üniversite Öğrencisi Sağlık Hizmetlerinden Nasıl Yararlanır ?

Üniversite öğrencileri için sağlık hizmetlerinden yararlanma konusu oldukça önemlidir. Bu yazımızda, üniversite öğrencilerinin sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanabileceğine dair ayrıntılı bilgiler bulabilirsiniz.

Öncelikle belirtmek gerekir ki, 18 yaşını dolduran herkesin sağlık güvencesi anne ya da babası üzerinden belirli şartları sağlaması halinde devam etmektedir. Bu durum üniversite öğrencileri için de geçerlidir. Üniversite öğrencileri, öğrenim süresi boyunca ve mezuniyetten sonra da anne ya da baba üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkına sahiptir.

Üniversite öğrencilerinin sigortalı olup olmadığı konusu da merak edilen bir konudur. Üniversite tarafından sağlık sigortasının yapılması uygulaması bulunmamaktadır. Anne ya da babası üzerinden herhangi bir kapsamda sigortası olmayan üniversite öğrencilerinin sigortası otomatik olarak yapılmamaktadır. Ancak aktif bir sigortası olan anne ya da babası üzerinden öğrencilik süresi boyunca sigortadan yararlanabilirler.

Üniversite öğrencilerinin sağlık sigortasından yararlanma yaşı konusu da önemlidir. Üniversitede öğrenim görenler, 25 yaşını tamamladığı tarihe kadar anne ya da babasından sağlık hizmeti alabilmektedir. Eğer anne ya da babanın sigortası aktifse sistem öğrencilik bilgisini de otomatik çekmekte ve öğrenci anne ya da babası üzerinden öğrenim süresi boyunca sigortadan yararlanabilmektedir. Otomatik olarak açmadıysa Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak sigortayı başlatmanız gerekmektedir.

Üniversitede öğrenim görenlerin mezun olması durumunda da mezuniyet tarihinden itibaren 2 yıl daha anne ya da babası üzerinden sağlık güvencesinden yararlanma hakkı bulunmaktadır. Bunun için anne ya da babanın aktif güvencelerinin olması ve mezun olan kişinin de 25 yaşını tamamlamamış olması gerekmektedir. Yani bu iki yıllık yararlanma süresi 25 yaşın tamamlandığı tarihi geçememekte.

25 yaşını doldurmuş öğrencilerin sağlık sigortası ise aşağıda belirtilen hususlar çerçevesinde gerçekleşmektedir. Öğrenim süresi boyunca ve mezuniyetten sonra da en fazla 25 yaşın doldurulduğu tarihe kadar üniversite öğrencileri 25 yaşına kadar sigortadan yararlanabilmekte. 25 yaşın tamamlandığı tarih itibariyle eğer sigortalı çalışma durumu yoksa 25 yaş üstü öğrenciler Zorunlu genel sağlık sigortasında aylık prim ödemesi yaparak sağlıktan yararlanabilirler veya Gelir testi başvurusu yaparak gelir testi sonucunun 60/C-1 yani yeşil kart çıkması durumunda prim ödemeden sağlıktan yararlanabilirler.

SGK öğrenci sigortası için gerekli belgeler konusu da önemlidir. Anne ya da baba üzerinden aktif sigorta genellikle öğrencilik kaydına istinaden sistem tarafından otomatik olarak başlatılmaktadır. Eğer sigortanız aktif değilse, anne ya da babanız bağlı olduğunuz SGK’ya giderek sağlık talep ve taahhüt formunu doldurarak sağlığınızı açtırabilirsiniz.

Sonuç olarak, üniversite öğrencileri sağlık hizmetlerinden anne ya da babaları üzerinden yararlanabilecekleri gibi, 25 yaşına kadar sigortadan yararlanma hakkına sahiptirler. Mezuniyetten sonra da 2 yıl boyunca anne ya da babaları üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkına sa

Yorum yapın

tokat haber - tokatgazetesi
meritking madridbet kingroyal giriş kingroyal meritking giriş deneme bonusu veren siteler