Tarımsal Kesinti ile Bağkur Tescili Nasıl Yapılır ?

Tarımsal Kesinti Nedir ve Nasıl Uygulanır?

Tarımsal kesinti, halk arasında bilinen adıyla bağkur kesintisi uygulamasıdır. Satmış olduğunuz tarımsal ürünlerden, sütten, tütünden, fındıktan, vb. toplam satış tutarı üzerinden bağkur kesintisi yapılır. Tarımsal kesinti bir zorunluluktur ve Sosyal Güvenlik Kanunu’na göre belirli kişilerden kesinti yapılır. Ziraat odalarına ya da bulunduğunuz yerde ziraat odası yoksa il/ilçe tarım müdürlüklerinde çiftçilik kaydınız açıldığında, eğer sigortalı çalışmıyorsanız ya da emekli değilseniz, çiftçilik kaydınızın başladığı tarihten itibaren tarım/çiftçi bağkurunuz başlatılır.

Çiftçilik kaydı ilk defa 01 Ekim 2008 tarihinden sonra başlayanlar için tarım bağkuru açılır ve bu arada geriye dönük tarım bağkuru açtırabilmek için tarımsal tevkifat kesintisi faturanızın olması gerekmektedir. Süt kesintisi, pancar kesintisi, tütün koçanı olması, arpa, buğday vb. kesinti faturanızın da olması gerekmektedir. Eğer çiftçilik kaydınız ilk defa 01 Ekim 2008 tarihinden önce başladıysa, sadece kayda göre çiftçilik kaydı esas alınarak geriye dönük tarım bağkuru açılmaz.

Türkiye’de uygulanan tarımsal kesinti oranı bağkur için toplam fatura tutarı üzerinden %2 olarak uygulanıyor. Örneğin, 100 liralık bir ürün satışı yaptınız ve bağkura borcunuz varsa satmış olduğunuz ofis ya da özel sektör işyeri sizden 2 lirayı keserek bağkur borcunuza ödemesi üzere Sosyal Güvenlik Kurumu’na gönderir.

Tarımsal Kesinti Nasıl Tescil Edilir?

Mahsul satın alan yerler kesinti yapılması gerekenlerden alım esnasında kesinti yapmak zorundadı

Yorum yapın

tokat haber - tokatgazetesi
meritking madridbet kingroyal giriş kingroyal meritking giriş gaziantep escort