Normal şartlar altında 18 yaşını dolduran çocuklar, anne veya babaları üzerinden 20 – 25 yaşına kadar sağlık yardımı alabilmektedirler. Ancak istisna durumlarda olan kız çocukları ve malul çocuklar için farklı şartlar belirlenmiştir. Kız çocukları hakkındaki detaylar “Kız Çocuklarının Sağlık Yardımlarında Yararlanma Şartlarındaki Özellikli Durumlar” başlıklı yazıda belirtilmiştir.
2016 yılında yapılan 6663 sayılı Kanun ile birlikte, öğrencilere yeni haklar sağlanmıştır. Lise veya dengi öğrenimden mezun olanlar 20 yaşını, yükseköğrenimden mezun olanlar ise 25 yaşını geçmediği sürece, bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünde hak sahibi olarak ölüm geliri/aylığı (yetim aylığı) alanlar ise mezuniyet tarihini takip eden günden itibaren iki yıl süreyle sağlık hizmetlerinden faydalanabileceklerdir. Mezuniyet tarihinden itibaren iki yıl dolmadan 20 veya 25 yaşını dolduranlar ise bu yaşlara kadar sağlık yardımlarından yararlanabileceklerdir.
Lise veya dengi öğrenimden mezun olanlar 20 yaşını, yükseköğrenimden mezun olanlar ise 25 yaşını geçmediği takdirde, ana veya babası üzerinden sağlık yardımı alma imkanı olmayanlar, mezun oldukları tarihi izleyen günden itibaren iki yıl süreyle genel sağlık sigortalısı sayılacaklar ve sağlık yardımlarından yararlanabileceklerdir. Bu durum, lise öğrenimini tamamlayan ve üniversiteye kabul edilmeyen öğrenciler için de geçerlidir.
Mezun olan öğrenciler, daha sonra tekrar öğrenime başlasalar bile mezuniyet tarihinden itibaren 2 yıl geçmedikçe veya 20 – 25 yaşlarını doldurmadıkça sağlık yardımlarından yararlanma haklarını devam ettirebilirler. Bu konuda daha detaylı bilgi edinmek isteyenler, isvesosyalguvenlik.com adresindeki yazılara göz atabilirler.