Müteahhitlik mesleği, popüler meslekler arasında yer almaktadır. Ancak, müteahhitlik kavramı içerisinde bulunan yapım, inşa ve inşaat gibi gruplar göz önüne alındığında, sanıldığı kadar kolay bir meslek olmadığı anlaşılmaktadır. Müteahhit olmak için bilgi, tecrübe ve sermaye gerekmektedir. Sermayesiz müteahhitlik mümkündür, ancak bu yöntem uzun ve zorlu bir süreci gerektirir. Küçük, orta veya büyük işletmelerin ayakta kalabilmesi için sermaye şarttır. Ayrıca, inşaat sektöründe ciddi bir tecrübe ve bilgi birikimi gerekir. Müteahhitlik, ticari faaliyet alanıdır ve kazancı artırmak için bilgi ve tecrübe edinilen konular üzerinden faaliyet alanları belirlenmelidir.
Müteahhit olmak için herhangi bir teknik ya da yüksek okul mezunu olma zorunluluğu yoktur. Sadece gerçek kişi ya da tüzel kişi oluşturabilmeniz için ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başvuru aşaması için lise mezunu olma şartı aranır. Müteahhitlik için gerekli belgeler arasında nüfus cüzdanı sureti, öğrenim belgesi, ticaret odası belgesi, meslek odası kayıt belgesi, imza beyanı, vesikalık fotoğraf ve müteahhitlik yemin belgesi yer almaktadır.
Müteahhitlik yapmak için öncelikle ticari oluşum tamamlanmalıdır. Akabinde, ilgili ticaret odalarından alınan belgeler ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı il müdürlüklerinin istediği diğer ilgili evraklarla başvurular yapılır ve kurum onayına istinaden başvuru sahiplerine müteahhitlik belgesi verilir. Müteahhitlik belgesi ile müteahhitlik yapmaya hak kazananlar, bedel içeren bir sözleşmeye istinaden tamamladıkları işlerden iş deneyim belgesi alabilirler.
Müteahhitler, sermaye ihtiyacı olmadan yapılan işlerden elde edilen karı işletme bünyesinde tutarak sermaye elde edebilirler. Tercih edilen alana göre yeterli sermaye oluştuktan sonra, işletmenin elde ettiği karlar müteahhitlere ait olur ve kazanç sağlarlar.
Sonuç olarak, müteahhitlik mesleği kolay para kazanma yöntemi gibi görünse de, zorlu bir süreci gerektirmektedir. Müteahhit olmak için bilgi, tecrübe ve sermaye şarttır. Her ticari faaliyet alanında olduğu üzere müteahhitliğin de kazancı ve zararı etkileyen birçok sebebi vardır. Kazancı artırmak için, bilgi ve tecrübe edinilen konular üzerinden faaliyet alanları belirlenmelidir.