GSS Borcu Neden Çıkar? & Bunu Yap Sildir

Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu, sosyal güvencesi olmayan, Türkiye’de ikamet eden her bir Türk vatandaşı için zorunlu hale getirilmiştir. GSS borcu, sigortalılığı olmayan bireyleri kapsar. GSS kapsamında otomatik olarak dahil edilenler 5510 Sayılı Kanun’un 60/g bendi kapsamında tescil edilirler. Aynı zamanda sigortalı olarak adlandırılırlar ve bu şekilde tescil edilenlere brüt asgari ücretin %3’ü oranında GSS prim borcu çıkar.

Genel sağlık sigortası borcu ödemezseniz, borcunuz faiz işlemeye başlar. Biriken borcunuz iki aydan fazla olursa sağlık sigortanız kapanır. Farklı bir kapsama bağkur, isteğe bağlı sigorta kollarına geçseniz bile GSS ödemeden sağlık açılmaz. Ayrıca GSS borcunuz varken SSK haricindeki sigorta kollarında bu borcu ödemeden emekli olamazsınız.

GSS borçlarınızı sildirmek için belli şartları sağlamanız gerekmektedir. GSS borçlarınızı nasıl sildirebileceğinizi öğrenmek için GSS borçlarınızı sildirmek için size sunacağımız tüyolara göz atabilirsiniz. GSS borcunuzu ödemek için tüm bankalardan ve online bankacılık kanallarından yararlanabilirsiniz. Ayrıca SGK kredi kartı ile prim ödeme sistemini kullanarak da GSS prim borcu ödemesi yapabilirsiniz.

GSS borcuyla ilgili tüm bu bilgileri doğru şekilde anlamak ve öğrenmek için, genel sağlık sigortası tescil ve prim borcu nedir, neden çıkar ve nasıl silinir gibi bu konu hakkında kafanıza takılan tüm soruların cevabını edinmelisiniz.

Yorum yapın

tokat haber - tokatgazetesi