İşsizlik ödeneğine başvuranlar veya başvurmayı düşünenlerin merak ettiği sorulardan biri en düşük işsizlik maaşının ne kadar olduğudur. İşsizlik maaşı, işçinin brüt kazancı üzerinden hesaplanır ve kanunen belirlenen tutarın üzerinde ya da altında olamaz. Bu içerikte, işsizlik maaşının nasıl hesaplandığı ve en düşük ile en yüksek tutarları hakkında ayrıntılı bilgi verilecektir.
İşsizlik maaşı hesaplama işçinin işten çıkış tarihinden önceki son 4 aylık brüt kazanca göre yapılır. Buna göre, işçinin işten çıkış tarihinden önceki son 4 aylık brüt prime esas kazanç toplamı yine son 4 ayın toplam gün sayısına bölünür. Bulunan tutarın %40’ı işçiye işsizlik maaşı olarak bağlanır. Bu şekilde hesaplanacak maaş brüt asgari ücretin %80’inden az olamaz.
İşsizlik maaşı hesaplama işlemini e-devlet üzerinden yapmak mümkün değildir ancak işsizlik maaşı hesaplama programı ile kendiniz hesaplama yapabilirsiniz. Bunun için, T.C. numaranız ve e-devlet şifreniz ile E-devlet üzerinden SGK Hizmet Dökümü bölümüne giriş yaparak işten çıkış tarihinden önceki son 4 aylık kazancı toplayabilirsiniz. Ardından, bulduğunuz kazancı gün sayısına bölün ve çıkan tutarı 30 ile çarpıp %40’ını alarak alabileceğiniz işsizlik maaşı tutarını öğrenebilirsiniz.
İşten çıkış tarihinden önceki son 3 yıl içerisinde toplam çalışma süresi 1080 günden fazla olan çalışanlar en az 10 ay süreyle işsizlik maaşı alırken, 1080 günden az 900 günden fazla ise 8 ay süreyle ödenir. Bu durumda, 1000 günü olan bir çalışan 8 ay süreyle işsizlik maaşı alabilir.
En düşük işsizlik maaşı, son 4 aylık toplam kazanç ve gün sayısı ile yukarıdaki formüle göre hesaplanır. 2023 yılı için, en düşük işsizlik ödeneği tutarı 4.000,00 TL, en yüksek ise 8.000,00 TL olarak belirlenmiştir.
İşsizlik maaşı başvuru formuna T.C. numaranız ve e-devlet şifrenizle e-devlet üzerinden erişebilirsiniz. İşsizlik maaşı başvuru sonucunu ve ne kadar ve kaç ay süreyle alabileceğinizi E-devlet üzerinden sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz. İşsizlik maaşı, sigortalı çalışan ya da zorunlu sigorta kollarından birisi kapsamına geçme, emekli olma, ölüm, askere gitme ve İşkur tarafından tavsiye edilen işlerde çalışmama gibi hallerde kesilebilir ve iptal gerektiren durumlarda İşkur’a bildirilebilir.