Sigorta Prim Oranlarına İlişkin Önemli Bilgiler
Ülkemizde çalışan her işçi, işvereni tarafından sigorta kollarına tabi tutulmaktadır. Bu sigorta kolları arasında en yaygın olanlar SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığıdır. İşverenler, çalışanlarının brüt ücretinin bir kısmını SGK’ya öderken, çalışanlar da aylık gelirlerinden kesinti yapılarak sigorta primlerini ödemektedirler.
Ancak normal işçinin aylık ücretinden kesilen sigorta primi işçi hissesi tutarı ile emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden işçinin aylık ücretinden kesilen sigorta primi işçi hissesi tutarı farklılık göstermektedir. Normal işçinin sigorta primine tabi aylık ücretinden %15, sosyal güvenlik destek primine tabi işçinin ise sigorta primine tabi aylık ücretinden ise %7,5 sigorta primi kesintisi yapılmaktadır.
Buna göre asgari ücretle çalışan normal bir işçinin aylık net ücreti 8.506,80 lira iken, sosyal güvenlik destek primine tabi olarak asgari ücretle çalışan emekli işçinin aylık net ücreti 9.144,80 liraya yükselmektedir. Emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışmaya devam eden asgari ücretli işçinin aylık net ücreti ise %7,5 yani 638 lira artacaktır.
Asgari ücretten yüksek ücretle çalışan ve emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam eden işçinin ise ücretinin / maaşının sigorta primine tabi kısmında da aynı oranda artış olacaktır.
Diğer yandan 7438 sayılı EYT Kanunu ile emekli olduktan sonra aynı işyerinde sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışmaya devam eden işçiyle ilgili olarak SGK’ya ödenecek sigorta primine 5 puanlık indirim getirilmiştir. Ancak bu indirim sigorta primi işveren hissesinden düşüleceğinden, işçinin ücretinden yapılacak %7,5 sigorta primi kesintisi değişmeyecektir.
Bu durum, asgari ücretle çalışan emekli işçiler için önemli bir kazanç sağlamaktadır. Sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışmaya devam etmek ve bu şekilde gelirlerini artırmak isteyen emekli işçilerin de bu bilgileri dikkate almaları gerekmektedir.