Emeklilik Başvurusunu Bu Ay mı Yapmalı Yoksa Temmuz Ayında mı Yapmalı ?

Haziran Ayında mı, Temmuz Ayında mı Emeklilik Başvurusu Yapmalı?

Emekli olmayı planlayanlar için emeklilik başvurusu zamanlaması oldukça önemlidir. Haziran ayında emeklilik başvurusu yapmak mı daha avantajlı, yoksa Temmuz ayında mı başvurmak daha mantıklıdır? Bu konuya açıklık getirmek için detaylı bir inceleme yapalım.

Temmuz Zammından Her İkisi de Yararlanır

Haziran ayında emeklilik başvurusu yapan ve 1 Temmuz’dan itibaren emekli aylığı alanlar, Temmuz ayında emeklilik başvurusu yapan ve 1 Ağustos’tan itibaren emekli aylığı alanlar gibi Temmuz ayı zammından tam anlamıyla faydalanır. Yani başvurunun Haziran ayında mı, yoksa Temmuz ayında mı yapıldığı arasında hiçbir fark bulunmamaktadır.

Haziran Ayında Başvuru Yapanlar Bir Aylık Fazla Maaş Alır

Haziran ayında emeklilik başvurusu yapanlar, 1 Temmuz’dan itibaren emekli aylığı almaya başlar. Temmuz ayında emeklilik başvurusu yapanlar ise 1 Ağustos’tan itibaren emekli aylığı almaya başlar. Dolayısıyla Haziran ayında başvuru yapanlar, Temmuz ayında başvuru yapanlara göre bir aylık fazladan emekli maaşı almış olurlar.

Kıdem Tazminatı Açısından Temmuz Ayında Başvurmak Avantajlı Olabilir

4/a (SSK) kapsamında çalışanların emeklilik nedeniyle işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı almaları mümkündür. Eğer kişi Temmuz ayında asgari ücrete zam alacaksa, Temmuz ayında işten ayrılıp emeklilik başvurusu yapmak, kıdem tazminatının daha yüksek olması anlamına gelir. Aynı şekilde yüksek ücretle çalışanlar için de Temmuz ayında başvurmanın avantajı vardır. Kıdem tazminatı tavanı memur maaşlarına yapılan zam oranıyla yükseldiğinden, Temmuz ayında emeklilik başvurusu yaparak daha yüksek bir kıdem tazminatı almak mümkündür.

Uzman Değerlendirmesi: Haziran ve Temmuz Ayı Arasında Fark Yok

Sosyal Güvenlik Denetmeni Murat ÖZDAMAR’a göre, 5510 sayılı Kanun’a göre emeklilik başvurusu hangi ayda yapılırsa yapılsın, Ocak ve Temmuz aylık artışlarından yararlanma hakkı vardır. Yani Haziran ayında emekli olanla Temmuz ayında emekli olanın maaşı aynı olur.Emeklilik miktarını etkileyen tek faktör kıdem tazminatıdır.

Sonuç olarak, 4/b (Bağ-Kur) kapsamında emekli olacakların Haziran ayında başvurması avantajlıdır. 4/a (SSK) kapsamında emekli olacaklar ise fazladan bir aylık emekli maaşı ile kıdem tazminatını karşılaştırarak, Haziran veya Temmuz ayında başvuru yapmalıdır.

Kaynak: isvesosyalguvenlik.com

Yorum yapın

tokat haber - tokatgazetesi
meritking madridbet kingroyal giriş kingroyal meritking giriş deneme bonusu veren siteler