Astronot Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır?

Astronot Olmak İçin Gerekenler

Uzay keşfinin artmasıyla birlikte, astronot olmak isteyenlerin sayısı da arttı. Ancak, astronot olmak için birtakım kriterler vardır. Astronot başvurusu, her ülkenin devlet kurumlarına yapılmaktadır. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri’nin NASA kurumu, Japonya Uzay Araştırma Ajansı JAXA, Kanada Uzay Ajansı CSA ve Avrupa Uzay Ajansı ESA gibi kurumlar, devlet bünyesinde hizmet verirler.

Astronot olmak için belli bir yaş sınırı yoktur, ancak seçilen kişilerin genellikle 26 ile 46 yaş arasında olduğu görülmektedir. Özellikle fiziksel ve psikolojik açıdan herhangi bir sağlık problemi olmamalıdır. Görme yetisi yüksek seviyede olmalı ve en az 1.57 cm, en yüksek 1.90 cm boy uzunluğunda olmalıdır. Alkol ve sigara kullanmamak ve eklemlerini normal seviyede kullanabilmek de bir diğer kriterdir.

Astronotlar özellikle mühendislik, biyoloji, fizik veya matematik gibi bölümlerden lisans veya yüksek lisans derecesi almış kişiler arasından seçilirler. Hangi okulları okumak gerektiği tam olarak belirlenmemiştir, ancak bu bölümlerde eğitim almış olmak, astronotluk için büyük önem taşır.

Astronot adaylarına İngilizce ve Rusça gibi dillerin yanı sıra, uzay programına dahil olarak çalıştıkları ülkenin dilini de bilmeleri gerekmektedir. NASA kurumu özellikle astronotluk başvurusunda bulunan adaylarda 3 yıl profesyonel pilotluk deneyimi veya 1000 saatlik kaptan pilotluk eğitimi almış olmak gibi ek kriterler arar.

Türkiye’de Astronot Olmak İçin Gerekli Eğitim ve Üniversiteler

Astronomi alanında üniversite eğitimi, ülkemizde Ege Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi gibi 4 üniversitenin Fen ve Edebiyat Fakültesi bünyesinde “Astronomi ve Uzay Bilimleri” bölümünde verilmektedir. Eğitim süresi 4 yıldır.

Astronot Adaylarının Eğitim Süreci

Astronot adayları, 2 yıllık bir eğitim programına tabi tutulurlar ve bu süre boyunca uzay gemilerinde veya uzay istasyonlarında yapılan deney ve araştırmalara katılırlar. Adaylar, matematik, fizik, astronomi, yerbilim, denizbilim, meteoroloji, navigasyon, yörünge mekaniği, materyal işleme ve uzay mekiği gibi konularda kurumsal eğitimler alırlar.

Ancak, astronot adaylarının sadece kuramsal bilgisi yeterli değildir, aynı zamanda uygulamalı testlere de tabi tutulurlar. Kara, deniz, mikro çekimli ortam, düşük veya yüksek tazyikli gibi birçok ortamda uzay giysilerini giyerek uygulamalı eğitim alırlar. Yatak testleri gibi testler de uygulanır ve adayların sağlık durumları düzenli olarak kontrol edilir.

Astronotların U

Yorum yapın

tokat haber - tokatgazetesi
meritking madridbet kingroyal giriş kingroyal meritking giriş deneme bonusu veren siteler