Kısmi Süreli (Part-Time) Çalışan İşçiye Haftalık İzin Verilmesi Gerekir mi ?

Çalışma hukukunda önemli bir konu olan haftalık çalışma saatleri ve hafta tatili hakkıyla ilgili olarak Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 23 Aralık 2020 tarihli bir kararı öne çıkmaktadır. Bu kararda kısmi süreli çalışan bir işçinin haftalık 45 saatlik çalışma süresini doldurup doldurmadığına bakılmaksızın haftanın her günü işyerinde çalıştığını dikkate alarak ücretli hafta tatili hakkının olduğuna hükmetmiştir.

Çalışma süresiyle ilgili olarak ise İş Kanunu’nun 63. maddesinde haftada en fazla kırkbeş saat çalışma hakkı belirtilmiştir. Bu nedenle işçinin hafta tatiline hak kazanıp kazanmadığının tespitinde genellikle haftalık 45 saatlik çalışma süresi dikkate alınmaktadır.

Bursa Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi, İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. K. Ahmet SEVİMLİ tarafından yazılan “Yargıtayın 2020 Yılı ve Sonrasındaki Kararlarında Kısmi Süreli İşçinin Hafta Tatili Hakkı” başlıklı karar inceleme yazısında da bu konu ele alınmaktadır. Yayımlanan yazıda Yargıtay’ın 2020 yılına kadar kısmi süreli işçilerin hafta tatili hakkı konusunda haftalık çalışma süresinin kırkbeş saat kadar olması gerektiğini belirterek, kısmi süreli iş ilişkilerinde işçinin hafta tatiline hak kazanmasının mümkün olmadığı yönünde kararlar verdiği ifade edilmektedir. Ancak Aralık 2020 ve Eylül 2021 tarihlerinde verdiği iki ayrı kararda haftalık çalışma süresinin kırkbeş saatin altında olduğu durumlarda dahi hafta tatili ücretinin hesaplanması gerektiği ve dolayısıyla haftada 14 saat veya 21 saat çalışan işçilerin hafta tatili hakkı bulunduğu yönünde kararlar aldığı da bildirilmiştir.

Part-time çalışan işçilerin yıllık ücretli izin hakkı konusunda ise “Part-Time Çalışan İşçinin Yıllık İzin Hakkı Var mıdır?” başlıklı yazıda detaylı bilgi verilmektedir.

Son olarak Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 23 Aralık 2020 tarihli kararı incelendiğinde ise bir işçinin emekli olduktan sonra da kısmi süreli olarak kesintisiz çalışmasının söz konusu olduğu ve haftanın yedi günü işyerinde çalıştığı gerekçesiyle hafta tatili ücreti alacağı talebinde bulunabileceğine karar verildiği anlatılmaktadır. Dosyada, işçinin haftanın yedi günü çalışmasına rağmen hafta tatili ücretinin ödenmediği, bu nedenle de emeklilik sonrası dönem için kısmi süreli çalışma esasına göre hesaplama yapılması gerektiği yönünde hüküm verildiği belirtilmektedir. Bu konuda alınan kararlar, çalışanların haklarının korunması açısından oldukça önemlidir ve işverenlerin konuya hassasiyetle yaklaşması gerekmektedir.

Yorum yapın

tokat haber - tokatgazetesi
meritking madridbet kingroyal giriş kingroyal meritking giriş deneme bonusu veren siteler